Fokvereniging Het Friesche Paard Zuid Nederland

Keuringen.jpg

Keuringen in Zuid-Nederland

Op deze pagina vindt u alle benodigde informatie over de keuringen die wij organiseren in Zuid-Nederland. We organiseren twee feestelijke fokdagen, één in Oosterland eind juni en één in Hilvarenbeek op de eerste maandag van augustus. Ten slotte wordt er nog een nakeuring georganiseerd in Hilvarenbeek.
U kunt uw paarden inschrijven via de website van het KPFS: www.kfps.nl. Log in op 'mijn KFPS' .


AANSTAANDE KEURINGEN 2019:

Zondag 4 en maandag 5 augustus 2019: Fokdag Hilvarenbeek
Zaterdag 5 oktober: nakeuring te Boxtel


KEURINGSVERSLAGEN

Setske Tjitske P. Fokdagkampioen eerste Fokdag tijdens 50e Zeeuwse dag van het Paard in 2019!

De Jeugdkampioen werd de Zeeuwse enter Hedwige van de Mariahoeve.

De goed dravende 6 jarige Harmen-dochter uit de Ster Preferente Piter moeder Tjitske fan Lauwerstate werd op 29 juni 2019 Algeheel Kampioen en Kampioen 3-jaar en oudere merries op de zonovergoten 40-ste Fokdag van Fokvereniging Het Friese Paard Zuid-Nederland tijdens de 50-ste Zeeuwse Dag van het Paard. Deze merrie is gefokt door en in eigendom van Jan en Lia Peeters uit Hoogeloon.

Kampioen 3-jarige werd de Tsjalle-dochter Aiomi van de Demro Stables uit Model Sport moeder Hester van Ameland, gefokt en in eigendom van Demro Stables uit Mierlo.

De Jeugdkampioen werd de Zeeuwse enter Hedwige van de Mariahoeve. Deze Markus x Epke-dochter kon ook tot het laatst toe het hoofd koel houden in de warmte en werd daarmee ook Algeheel Reserve Kampioen. Gefokt en in eigendom van familie van Wesemael uit Nieuw-Namen.

Bij de hengstveulens werden we verrast door Kees van Raepshille. Deze grote Tjebbe zoon liep overtuigend naar de Kampioenstitel. Kees, tweede zoon van Kroonmerrie Rosa fan é Hartstun (Maurus x Andries) draafde zelfstandig door de ring en pakte jury en publiek in. Deze jonge hengst is gefokt door familie Schrauwen uit Strijensas.

De rassige Jurre-zoon Jurr PD vd Swarte Proenker uit de Model Sport Norbert moeder Lobke fan ‘e Swarte Proenker werd als tweede geplaatst. Jurr is gefokt door P & D de Meulmeester uit Serooskerke. Jarno R (Markus x Dries) en Lutger van de Brandse Hoeve (Epke x Rindert) behaalden eveneens een mooie 1e premie.

Bij de merrieveulens waren er twee 1e premies. Kae Wille T (Julius x Harmen) van G. Toonen uit Maren Kessel werd beste merrieveulen gevolgd door de vrolijke Menne x Onne dochter Je suis Jolie van Zomerstaete van Zomerstaete BV uit Barendrecht.

Er werd deze dag 1 ruin aangeboden en Mats werd Ster met een 2e premie. Dit is een 7 jarige Tsjalle x Sjaard zoon. Mats heeft al het sportpredikaat op zak. Mats is gefokt door P. Geerts uit de Mortel en eigenaar is familie de Koning uit Numansdorp.

De 9-jarige Tsjalke x Oege dochter Hannah uit Amen en de 7 jarige Nova van het Binnenveld (Dries x Thomas) mogen naar de Centrale keuring in Drachten.

Het was een bijzondere dag in Oosterland. Het programma werd om 2 redenen vlot afgewerkt. De hitte was er 1 van en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix was aanwezig bij het middagprogramma waar Setske Tjitske P en Kees van Raepshille met zijn moeder Rosa uitgenodigd waren om zich te presenteren tijdens het rassendefilé voor Prinses Beatrix. Ze heeft er zichtbaar van genoten!

Ook de Friezen Carrousel Phaidra mocht 2 keer hun prachtige show presenteren in de hoofdring.

Complimenten aan de jury, alle trainingstallen en eigenaren. Mede dankzij jullie hulp en inzet was het voor mens en dier nog goed te doen ondanks de hoge temperaturen en is de dag erg goed verlopen.

Download de uitslagen via deze link

Kampioen.jpg

Jury.jpg

Vlag.jpg

Kees.jpg

5 en 6 augustus 2018: Fokdag Hilvarenbeek

Download de catalogus via deze link.

Download de uitslagen via deze link.

Zilverschoon van Zomerstaete verovert drie titels tijdens zomerse fokdag te Hilvarenbeek

Tijdens de tweedaagse fokdag georganiseerd door Fokvereniging het Friesche Paard Zuid Nederland werd Zilverschoon van Zomerstaete (Hessel 480 x Onne 376), gefokt en in eigendom van L. Flier, Zomerstaete B.V. te Barendrecht uitgeroepen tot beste driejarige, Kampioen van de drie jaar en oudere merries én Algeheel Fokdagkampioen. Volgens de jury voldeed deze prachtige jonge merrie bijna geheel aan het fokdoel dat het KFPS
voor ogen heeft en dus deed ze haar naam eer aan.

Op zondag werden 50 veulens gekeurd in één baan. De toelichting van de jury bij ieder veulen zorgde ervoor dat het een leerzame dag was voor het publiek. Drie hengstveulens en vijf merrieveulens werden bekroondmet een eerste premie, een prachtig resultaat.
Twee paarden verschenen zondag in de Pavo Fryso Bokaal voor jonge Friese paarden met tuigaanleg. Tooske van Diphoorn (Alke 468 x Folkert 353) van fam. Raaijmakers uit Geffen is door naar de finale met 70 punten.
In het kader van het Alrako KFPS Kampioenschap Dressuur 2018 Friese paarden werden in het zonovergoten Hilvarenbeek selectiewedstrijden verreden. Er werd eerder gestart met het programma om voor de warmste periode van de dag klaar te zijn. Uitslagen zijn te vinden op www.dressuurkampioenschapfrieschpaard.nl.

Op maandag werd om half 8 gestart met de driejarigen. Door de zomerse warmte werd het programma op maandag aangepast. Er werden op maandag 20 veulentjes gekeurd. Zes hengstveulens werden bekroond met een 1e premie en twee merrieveulens gingen met een oranje lint naar huis. Bij de vier entermerries werden twee 1e premies toegewezen. Deesje van d’n Meulenpad (Meinte 490 x Gjalt 426) van J.M. Janssen uit Vogelwaarde werd als eerste geplaatst en werd later Jeugdkampioen.

In de koninginnenrubriek (3-jarige merries) werden maarliefst 32 paarden gekeurd. Hiervan werden 4 paarden beloond met een 1e premie en 12 met een 2e. Bij de vier- tot zesjarige stermerries werd Tjawi van de Demro Stables (Alwin 469 x Fabe 348) uitgenodigd voor de Centrale Keuring. Bij de 7 jaar en oudere stermerries kreeg Lady-Nora van de Heemstede (Norbert 444 x Anton 343) een uitnodiging voor de centrale merrie keuring later dit jaar in Drachten en ook de twee aanwezige kroonmerries kregen beiden een uitnodiging.

In het middagprogramma werd gestart met het kampioenschap voor het beste hengstveulen. Deze titel mag Gideon fân Stal Bellefleur (Norbert 444 x Beart 411) van fokker en eigenaar Stan Derksen uit Oosterhout dit jaar dragen. Reserve beste hengstveulen werd Hidde Hindriik fan fiif Roazen (Fonger478 x Stendert 447) van fokker en eigenaar S.A.B. Rooze- van der Kemp uit Achtmaal.
Beste merrieveulen én reserve jeugdkampioen werd de Bikkel 470 nakomeling Glory (MV Harmen 424) van F. Schoenmakers uit Oirschot. Dit veulen bleef, zelfs in deze warmte, steeds maar weer met veel kwaliteit ronddansen. Hannelore H. fan ’t Koetsveld (Jurre 495 x Andries 415) van fokker en eigenaar A.O.G. Jansen & S. Munoz uit Alblasserdam werd reserve beste merrieveulen.

Met het oog op dierenwelzijn werd op zondag al besloten het middagprogramma op maandag in te korten. Dit betekende helaas dat de hengstenshows dit jaar niet door konden gaan. Wel werden twee tuigrubrieken verreden.Als eerbetoon aan Annie Slokkers werd de ‘Annie Slokkers wisseltrofee’verreden, een damesrubriek voor regio Zuid Nederland. De rubriek werd, net als in 2017, gewonnen door Merle van de Waelhoeve van Margreet Hendriks van Warbij uit Zuilichem. Ook kon het publiek genieten van de spectaculaire Open Klasse Tuigrubriek met zes deelnemers. Hier ging Dort-Jan Raaijmakers met Tooske R.(Alke 468) van fam. Raaijmakers uit Geffen er met de eerste prijs vandoor. Aansluitend aan de Open klasse werd aandacht besteed aan het recente overlijden van oprichter, oud penningmeester en erelid de heer Jo Soetens.

We kijken terug op twee gezellige en goed verlopen dagen,waarbij het publiek werd voorzien van meerdere schaduwplekken rondom de ring.Het strodorp zorgde voor een mooie afwisseling en alle medewerkers en voorbrengers werden volop voorzien van fris water. In het belang van het welzijn van onze Zwarte parels werden meerdere voorzorgsmaatregelen getroffen,zoals extra waterpunten op het terrein, inkorten van het programma en extra schaduwplekken in de vooropstelling van de paarden. Volgend jaar hopen we het 40 jarig jubileum van onze fokdag te mogen vieren.