2020: PAS OP DE PLAATS

(jaarverslag dressuursecretariaat, door Kitty Mutsters)

2020 gaat waarschijnlijk de boeken in als een onwerkelijk jaar. Corona deed zijn intrede en Nederland ging in lock down. Bij het schrijven van dit jaaroverzicht (medio oktober) zijn net de nieuwe strengere maatregelen weer van kracht gegaan, met alle gevolgen van dien.

Het jaar begon zoals eigenlijk alle andere: de stormen Ciara en Dennis deden weliswaar hun best om een en ander in de war te gooien, maar op 16 februari 2020 hadden we een mooie finale van het winterkampioenschap 2019/2020 met prachtige kampioenen en dito huldiging. Een verslag hiervan is terug te vinden op de website van de fokvereniging.

Amper een maand later zag de wereld er ineens heel anders uit. Wedstrijden werden verboden, de KNHS kwam met alternatieven zoals online je (thuis verreden en gefilmde) proef te laten beoordelen en later werd het wel weer mogelijk om meetmomenten te organiseren. Van die laatste mogelijkheid hebben wij als dressuursecretariaat gebruik gemaakt om toch nog iets op locatie te kunnen organiseren.

Een gewoon jaarverslag wordt dit daarom niet. We hebben als dressuursecretariaat onze persoonlijke ervaringen met het afgelopen jaar op papier gezet. Daarnaast hebben wij een paar gepassioneerde paardenmensen, Anke Jonkers-Bogers en Ruud Maas, gevraagd om dit ook te doen.

Voorlopig staat de start van de wintercompetitie 2020/2021 wel in de planning voor eind november, maar we zullen af moeten wachten of de corona-maatregelen dit toelaten. Het gezegde luidt: wat in het vat zit verzuurt niet, dus we gaan er alles aan doen om 2021 in ieder geval op dressuurgebied een aantrekkelijk jaar te maken!

Het dressuursecretariaat: Anita Tomson, Kitty Mutsters en Marian Smits

Bij Anita Tomsonuit Zundert staan 3 friezen op stal: haar 2 eigen friese ruinen Wabe en Mike en pensionfries Feike. Met eerdere friezen heeft ze M2 dressuur gereden. Met Mike hoopt ze binnenkort weer de dressuurring te betreden.

Anita Tomson.jpg

“Afgelopen maart ben ik de trotse eigenaar geworden van Mike (Jisse x Oege), een ruin van 8 jaar oud. Zijn vorige eigenaresse heeft hem voornamelijk recreatief gereden. Door deze coronatijd kan ik nu veel aandacht besteden aan het dressuurmatig opleiden, zonder de druk van wedstrijden. Je hebt toch een half jaar tot een jaar nodig om een combinatie te worden. Ook heeft Mike wel een jaar nodig om zijn spieren en pezen sterker te maken. Bij dressuur gebruik je veel extra spieren die je bij een buitenrit minder gebruikt. Deze vervelende coronatijd brengt mij wel de rust om te trainen.”

Na jaren actief te zijn geweest in de “commissie Kootwijk” en als voorzitter van de plaatselijke ponyclub, houdt Kitty Mutstersuit Wernhout het nu alleen nog bij het organiseren van de dressuurwedstrijden voor de fokvereniging. Samen met Anita Tomson en Marian Smits doet ze dit al weer zo’n 10 jaar. Thuis heeft ze 2 friese ruinen en een D-pony van bijna 32 jaar op stal staan. Met haar fries Thiadmar fan Great Beckum (Felle x Sape) rijdt ze M1 dressuur.

Kitty Mutsters.jpg

“Gelukkig heb ik in mijn directe omgeving nog niet te maken gekregen met corona-patiënten. Want hoe ingrijpend alle maatregelen ook zijn, gezondheid blijft natuurlijk het belangrijkst. Wat dat betreft zorgt deze crisis er wel voor dat je alles weer een beetje in perspectief gaat zien. En op sportief gebied vond ik het eigenlijk helemaal niet zo erg dat er geen wedstrijden waren. In het voorjaar is Thiadmar geopereerd aan beide ogen, dus we lagen er sowieso een tijdje uit. Ik ben nooit een echt fanatieke wedstrijdruiter geweest, maar nu ging de druk er helemaal af en we konden thuis lekker doortrainen. Ik heb ook nog nooit zo veel buitenritten gemaakt als afgelopen jaar en dat is me heel goed bevallen! Al moet ik wel zeggen dat het weer een beetje gaat kriebelen. Hopelijk kunnen we binnen afzienbare tijd M2 starten; de punten zijn er, maar een en ander moet nog iets beter bevestigd worden. Eerst maar eens afwachten hoe het met corona allemaal gaat lopen.”

Marian Smitsuit Wernhout is wel zo’n beetje het gezicht van het dressuursecretariaat. Ze heeft 2 friezen: hengst Jelle en ruin Durk. Met beide is ze Z1 dressuur geklasseerd. Jelle wordt echter niet meer uitgebracht op wedstrijd vanwege een longaandoening. Met Durc rijdt Marian in een van de friezenviertallen van DSV West-Brabant. In 2018 werd haar M-viertal kampioen op het NK friezen in Ermelo. Daarnaast is Marian gediplomeerd instructrice en jurylid voor de klassen B/L en vertegenwoordigt ze de fokvereniging in de organisatiecommissie van het Alrako/KFPS kampioenschap.

Marian Smits.jpg

“Dit corona-jaar is voor mij vooral een periode van herstel uit blessure-tijd. Net nu we weer door kunnen gaan pakken, komen de nieuwe maatregelen om de hoek kijken. Jammer, maar ook hier komen we weer sterker uit. Gewoon doortrainen en weer conditie opbouwen.”

Anke Jonkers-Bogers

Anke Jonkers uit Rucphen is gepassioneerd friezenamazone. Zij en man Kees hebben 2 friezen: de 8-jarige ruin Mook M.P. (Tjalbert x Sape) en de 9-jarige merrie Lieke B.T. (Uldrik x Fetse). Met beide paarden heeft Anke het al geschopt tot winterkampioen Zuid-Nederland: in 2017 met Mook in de klasse B en afgelopen februari met Lieke, ook in de klasse B. Ook Anke rijdt (met Mook) in een friezenviertal van DSV West-Brabant, dat in 2017 een mooie 2e plaats behaalde op het NK friezen in de klasse L.

Anke Jonkers.jpg

“En toen was er Corona… t/m 31 maart mochten er geen wedstrijden georganiseerd worden. Ik heb daarom besloten om thuis mijn paarden verder te trainen en klaar te stomen voor de volgende klasse. In mei mochten er meetmomenten worden georganiseerd waarbij je de proef rijdt voor winstpunten maar waar er verder geen prijzen of klassement werd opgemaakt. Ik heb dit als zeer prettig ervaren. Ik kon zo mooi kijken hoe ver ik stond met de training van mijn paarden. Vanaf 1 juli mochten de wedstrijden weer worden hervat. Ik ben toen samen met Mook gestart in de klasse M2. Door mijn trainingen thuis pakten de proeven zo goed uit dat we nu Z1 mogen starten.

Terwijl ik dit stuk aan het schrijven ben, is er door het stijgende aantal coronabesmettingen besloten om de wedstrijden opnieuw stil te leggen. Daar gaat mijn wedstrijd aankomend weekend.. Op naar een volgende trainingsperiode.. Voor nu, stay safe en blijf vooral gezond!”

Ruud Maas

Ruud Maas uit Breda is al jaren instructeur (zowel groepslessen op de manege als privé-lessen aan mensen met een eigen paard) en organiseert geregeld ponykampen en buitenritten. Daarnaast is hij met veel plezier instructeur en commandant van een friezenviertal. Zijn eigen friese ruin Wobbe loopt ook mee in dit viertal.

Ruud Maas.jpg

“Het is erg fijn dat inmiddels de lessen weer doorgang kunnen vinden. Maar alles buiten de lessen ligt stil; mensen moeten na de les naar huis en er mogen geen ouders komen kijken. De manegepaarden en -pony’s krijgen hierdoor ook minder aandacht dan ze gewend zijn. De extra wasbeurt of wandeling zit er nu even niet in voor hen. Sowieso is het sociale aspect nu natuurlijk minimaal: even gezellig nakletsen of samen een drankje doen kan niet. Laten we hopen dat we snel weer terug naar normaal kunnen.”